بازیگر پرانرژی جنوبی
کامران تفتی یکی از بازیگران پرتلاش و مستعد سینما، تلویزیون و تئاتر ایران در سالهای اخیر بوده است. هیچگاه درجا نزده و همواره در تکاپو برای پیشرفت است. کامران تفتی را با نقشهای رئالیستی، خاکستری و اغلب ضدقهرمانش میشناسیم. استایل ورزشکاری و تن صدای خاصش شاید فرم مردانه و خشنی به کاراکترهای او میدهد. بیشتر در سریالهای تلویزیونی دیدهشده و در سینما فروغ آنچنانی نداشته است. تفتی بازیگری را از کودکی آغاز نموده و تحصیلاتش را نیز در همین زمینه ادامه داده است. از آشناترین فعالیتهای بازیگریاش میتوان به مجموعههای «خوابوبیدار»، «زیر هشت»، «تاوان»، «راز پنهان»، «دیوار»، «میکاییل» و این روزها «سایهبان» اشاره کرد. به مناسبت حضور در سی و ششمین فیلم فجر بیشتر با این جوان ساعی سینما و تلویزیون آشنا شویم.
حضور در خانواده هنرمند
کامران تفتی که اصالتی آبادانی دارد، 19 فروردین 1358 در تهران متولد شد. پدرش اردشیر تفتی از بازیگران پیشکسوت قبل از انقلاب است. ذوق و استعداد بازیگری حاصل کامران از فضل پدر بود. او از سن خیلی پایین با تشویق پدرش به فراگیری بازیگری پرداخت و بعدها تحصیلاتش را نیز در همین حیطه ادامه داد. برادرش کیوان هم ضلع سوم این مثلث هنری است و در عرصه موسیقی فعالیت میکند.
آغاز فعالیت هنری
تفتی از هشتسالگی با حضور در کلاسهای تئاتر فراگیری این هنر را آغاز کرد. تشویقهای پدرش مسلماً تأثیر بسزایی داشت اما علاقه به بازیگری از کودکی در خون خودش نیز میجوشید. او در پاسخ به این سؤال که اگر پدر بازیگر نبود آیا بازیگر میشدید، میگوید: «فکر میکنم این امکان وجود داشت، چون خودم به این رشته علاقه داشتم که تحصیلات خود را هم در این زمینه ادامه دادم. البته بازهم از پدرم تشکر میکنم که از همان بچگی مرا با دنیای هنر آشنا کرد. من از کودکی به بازیگری علاقه داشتم. با این حس بزرگ شدم، تا جایی که آرامآرام حس بازیگری در من نهادینه شد. در دوران دبیرستان تمام تئاترهای مدرسه را اجرا میکردم و همزمان با آن نمایشهای بیرون از مدرسه را هم دنبال میکردم. بعد از آنهم همیشه در تئاترهای دانشگاهی حضور داشتم.» کامران تفتی در سال 1373 با بازی در مجموعه «سفر آخر» مهرداد خوشبخت اولین تجربه تصویر خود را کسب کرد. بعدازآن در «ولایت عشق» با مهدی فخیم زاده همکاری کرد و با «خوابوبیدار» به صور جدی وارد دنیای بازیگری حرفهای شد.
تلویزیون
کامران تفتی بهنوعی تبدیل به بازیگر ثابت سریالهای فخیم زاده شده بود. «حس سوم» و «بیصدا فریاد کن» همکاریهای بعد وی با مهدی فخیم زاده بود. تفتی روزبهروز پیشرفت کرد و کمکم تبدیل به نامآشنای سریالهای تلویزیونی تبدیل شد. او به خاطر فرم و استایل خاصش طرفداران بسیاری نیز پیدا کرد. اکنونکه بیش از بیست سال از حضورش در عرصه تصویر میگذرد، حدود 30 مجموعه تلویزیونی را در کارنامه دارد. او در این میان با کارگردانانی مثل سیروس مقدم، سیروس الوند، سامان مقدم، حمید لبخنده، شهرام شاهحسینی، فلورا سام، محمدحسین لطیفی و ... همکاری داشته است. میتوان گفت استایل خاص و منحصربهفردش تاکنون او را به تکرار نینداخته و تفتی هر بار بازی جدیدی از خود ارائه داده است.
سبک بازی
او همواره برای ایفای نقشهایش به ویژگیهای رئالیستی توجه داشته است. به همین دلیل نقشها را ملموس و باورپذیر ارائه داده و خودش را درگیر قالب خاصی نمیکند و همه نوع نقشی اعم از خلافکار (خوابوبیدار)، لمپن و علاف (رسوایی و گل. گاه)، پلیس، کارخانهدار، تاجر و... را بازی میکند. اغلب مخاطبان با کاراکتریهای خاکستریاش او را میشناسند. جنس بازی و فیزیک تفتی بیشتر مناسب کاراکترهای تا حدی زمخت و خشن و ضدقهرمان است. برای مثل او با حضور در مجموعه «میکاییل» بهعنوان ضدقهرمان، توانست بالانس خوبی با قهرمان داستان (کامبیز دیرباز) به وجود آورد. تفتی در موردعلاقهاش به شخصیتهای خاکستری میگوید: «صادقانه بگویم نقشهای خاکستری بیشتر قلقلکم میدهند. فضای ذهنی شخصیتهای که چندوجهی و خاکستریاند برایم جذاب است و خوب میشناسمشان. اگر در پیشنهادها، نقش مثبت یا منفی مطلق بوده، تلاش کردم بهجز موارد محدود نپذیرم و تلاش میکنم نقشهای شناسنامهدار و درستودرمان را بازی کنم. نقشهای خاکستری ویژگی مهمشان این است که به زندگی نزدیکترند چون همه ما از ویژگیهای مثبت و منفی برخورداریم. بازی کردن این نوع نقشها حالم را خوب میکند. البته همینکه اینگونه شخصیتها ما به ازای بیرونی زیادی دارند، کار را برای بازیگر سخت میکند. بههرحال ایفای این نوع نقشها در حکم راه رفتن روی لبه تیغ است.»
تئاتر
اما تئاتر جایی است که کامران تفتی را پرورش داده و او همچنان خود را مدیون صحنههای تئاتر میداند. تفتی بارها در مصاحبههایش این هنر را جز لاینفکی از زندگی خود دانسته است. او سعی کرده رابطهاش با تئاتر را پس از شهرت یافتن در دنیای تصویر نیز حفظ کند و حتیالمقدور هرسال با یک نمایش به صحنه برود. حقیقتاً هم این امر واقعشده و در سالهای اخیر حضور موفق و قابلتوجهی در تئاتر داشته است. او تجربه حضور در نمایشهای همچون «بی شیر و شکر»، «فالگوش»، «یادداشتی برای سهراب»، «زنجیرشدگان» حضور پیداکرده و تجربه همکاری با استادانی چون حمید امجد, محمد رضایی راد, محمد چرمشیر, بهزاد فراهانی, قطبالدین صادقی و منیژه محمدی و …. را داشته است. وی برای بازی در نمایش «نظمیه زنان» نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر تئاتر سال شد.
سینما
سینما کمتر مجالی برای درخشش این بازیگر جنوبی بوده است. کامران تفتی حضور کمرنگی بر روی پردههای سینما داشته است و تعداد آثار سینماییاش در این مدت به 10 اثر نمیرسد. ازجمله مهمترین آنها میتوان به فیلمهای «مرگ کسبوکار من است»، «پایاننامه» و «رسوایی» اشاره کرد. او امسال هم «ماهورا» ساخته حمید زرگرنژاد به سی و ششمین جشنواره فیلم فجر میآید. کامران تفتی توجیه معقول و هوشمندانهای برای کمکاریاش در حیطه سینما دارد. او اظهار دارد: «من تئاتر را از پلههای اولیه شروع کردم و آرامآرام سالها طول کشید که توانستم جایگاهم را پیدا کنم. در سینما هم باید این پروسه را طی کنم. سالهای اولیه حضور من در سینما است و باید با آزمونوخطاهایم جایگاه مناسب را پیدا کنم.»
فعالیتهای دیگر
فعالیت کامران تفتی در عرصه هنر به بازیگری محدود نمیشود. علاقه فراوانش به موسیقی و شاید صدای گرم و خاصی که دارد، او را به سمت خوانندگی سوق داد. او تاکنون چندین تک آهنگ و یک آلبوم موسیقی روانه بازار کرده است. آلبوم کامران تفتی به نام «عکس زمستونی تهران» در اسفند 94 بهصورت رسمی منتشر د. اولین کنسرت رسمی وی نیز با حضور جمع باشکوهی از ستارگان در ایوان شمس تهران برگزار شد.
تفتی همچنین ریاست حوزه سیاستگذاری «ماهنامه تبار» را بر عهده دارد. این سمت بهنوعی شغل دوم وی بهحساب میآید.
کامران تفتی در کنار انبوه فعالیتهایش مجریگری را هم تجربه کرده است. او در برنامه تلویزیونی «وقتشه» با موضوع ترویج ازدواج در شبکه نسیم بهعنوان مجری حضور دارد.
شایعه برادری عمار و کامران تفتی
برخی رسانهها و صفحات مجازی، عماری دهقانی تفتی را بهعنوان پسرعمو و حتی برادر کامران تفتی معرفی نمودهاند ه این ادعا صحت ندارد و این 2 هیچ نسبت خویشاوندی با یکدیگر ندارند.
ازدواج قریبالوقوع
شایعه ازدواج کامران تفتی هم مانند بسیار از ستارگان عرصههای مختلف، همراه با عکسش در کنار همکاران و طرفداران بارها منتشرشده است. تفتی با حضور در برنامه تلویزیونی حالا خورشید اعلام کرد که در شرف ازدواج است و بعد از ماه محرم این ازدواج را رسمی میکند. بهاینترتیب امکان دارد یکی از همان شایعات به وقوع بپیوندد.
دانستنیهایی از زندگی شخصی و ویژگیهای اخلاقی کامران تفتی
الگوی کامران تفتی آلپاچینو است و نحوی بازی و زندگینامه او برایش مثال زندگی است در ایران هم بهروز وثوقی و خسرو شکیبایی الگوهایش هستند.
تفتی علاقه زیادی به مطالعه دارد. خواندن کتاب را امری ضروری برای هر فرد میداند و بیشتر اوقات فراغتش در خانه را به مطالعه میگذراند.
سفر و آشپزی از دیگر علایق کامران تفتی در اوقات فراغت میباشد و عاشق درست کردن غذاهای مندرآوردی است.
عجول و درونگراست. علاقه زیادی هم به بازیهای رایانهای دارد و یکی دیگر از سرگرمیهایش بازی پلیاستیشن است.
ورزش را دوست دارد و مدتی هم کاراتهکار بوده است. حالا هم تا حد امکانِ ورزشهایی از قبیل ایروبیک و حرکات کششی و نرمشی را در برنامههای کاریاش قرار میدهد.
علاقه زیادی برای ایفای نقش شخصیتهایی مثل رئیسعلی دلواری و شهید نواب صفوی نشان داده است. یکبار هم پیشنهاد برای نقش شهید نواب صفوی داشته که البته به دلایلی عملی نشد.
جوایز
نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم مرگ کسبوکار من است.
نامزد جایزه بهترین بازیگر مرد سال تئاتر برای نمایش نظمیه زنان
برنده جایزه بهترین بازیگر مرد سال ۹۵ سین مثل زنجیره
کاندیدای بهترین بازیگر مرد در جشن حافظ